Haberler

Siyasiler bir an önce normale dönsün

Panel katılımcıları, ülkeler arasındaki siyasi gerginliklerin bir an önce sona ermesini ve normale dönülmesini istedi "Türkiye'deki siyasi gelişmelerin Avrupa'daki Türk toplumuna etkileri" üzerine Almanya'da Yaşayan Bartınlılar Derneği'nde (ALBARDER) bir panel düzenlendi.

Almanya Zonguldaklılar Derneği, Yenice-Karabük ve Çevresi Kültür ve Dayanışma Derneği, Almanya’da yaşayan Bartınlılar Derneği ve Gelsenkirchen Türk-Alman Dayanışma Hareketi ile birlikte Gelsenkirchen Uyum Meclisi Başkan Yardımcısı Aydın Kılınç'ın organize ettiği ve yönettiği  panele konuşmacı olarak Gazeteci Recai Aksu, İşadamı İsa İsaoğlu, Gelsenkirchen İl Genel Meclisi üyesi Nezahat Kılınç katıldı.

Panele katılan dernek başkanları ve katılımcılar, Türk vatandaşlarının birliğinin önemine değinerek, eğitim, ırkçılık, işsizlik, anadil gibi sorunların çözümünün,  birlikte mücadele etmekten geçtiğini ve Alman toplumuyla bir arada barış içinde yaşamanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye ile Almanya arasındaki gerginliğe son verilmeli, çağrısı yaptılar.

ALBARDER Başkan Yaşar Çil açılış konuşmasında Türk toplumunun birlik ve beraberliğine vurgu yaparak amaçlarının sadece, farklı görüşteki insanları bir araya getirerek son gelişmelerin Almanyadaki Türk toplumuna ve iş dünyasına etkilerini öne plana çıkarmak olduğunu belirtti.

ÇANAKKALE ŞEHİDİ CELİL DEDEM İÇİN

Türkiye ile Almanya arasındaki gerginliğe son verilmeli Dernek üyeleri ve farklı kesimlerden dinleyicilerin katıldığı panelde konuşan gazeteci Recai Aksu "Nazi suçlaması ile, Hollanda'ya inek göndermekle biryere varılmaz" diyerek, yıllardır yurt dışındaki ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın AB ülkeleri ve Türkiye arasında oluşturdukları dostluk köprülerinin yıkılmasının kimseye faydası olmadığını, referandumda çocuklarımızın geleceğinin oylanacağını ifade etti. Aksu "Çanakkale'de emperyalizme karşı mücadelede sehit olan Celil Dedem ve insanlarımızın kanıyla oluşmuş Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetkisi tek adama teslim edilemez" İfadeleri ile konuşmasını bitirdi. 

Panelin konuşmacılarından işadamı İsa İlyasoglu ise "Avrupa Birliği üyeleri ile niye kavga ediyor ki? Türkiye  AB ülkeleri ile ticaret yapıyor, Avrupa büyük bir pazar ve Türkiye ekonomisi için önemlidir. Türkiye ile Almanya arasındaki yaşanan gerginlik Almanyada zaten zorlu koşullarda rekabet eden Türk kökenli firmaların işini zorlaştırıyor. Son olaylardan sonra birçok firmanın sözleşmesi bu bakış açısının yarattığı sebeplerden dolayı iptal edildi. Firmaları zor bir dönem bekliyor, bu firmalarda zaten çoğunlukla bizim insanımız çalışıyor zararı yine Almanyadaki Türklere olacaktır. Parlamenter sistem önemli. 16 Nisan'da doğru karar vermeliyiz" dedi. 

Diğer bir konuşmacı, Gelsenkirchen İl Genel Meclisi Üyesi Nezahat Kılınç "Gerginliğin Türk toplumuna faydası yok, zararı var. Bizler Almanya'da yaşıyoruz, Almanyada çalışıyoruz, Almanyada mal ve mülk sahibiyiz, Almanyada vergi veriyororuz fakat Türkiye'yi de çok seviyoruz. Siyasiler söylemlerine dikkat etmeli, bizlerin burada elde ettiği başarılara gölge düşürmemeli, buradaki güncel yaşamımızı ve iş hayatımızı ve Almanlarla birlikte yaşamamızı zorlaştırmamalıdır" diye konuştu.

Yenice-Karabük ve Çevresi Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı İbrahim Doğancı ise son 50 yıllık süreçte Türkiyedeki siyasetçilerin sadece kendi çıkarları için çalıştığını buradaki topluma faydalarının dokunmadığını dile getirdi. 

Yenice-Karabük ve Çevresi Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı İbrahim Doğancı Almanya Zonguldaklılar Derneği Başkanı Mehmet Karakulak son süreçte gelişen gerginliklerin iş adamlarına olumsuz etki yaptığını, bir iş adamının 1 Milyon € üzerindeki iş sözleşmesinin feshedildiğini, okullarda Türk ve Alman öğrenciler arasındaki tartışmaların da Türk öğrencilerin notlarına kadar olumsuz yansıdığını belirtti.  

SİYASİ KATILIM TEŞVİK EDİLMELİ

"Son dönemde Gelsenkirchen'de uzun tatiller arasındaki cenaze işlemleri 10 günün üzerinde bekliyordu. DTIB (Deutsch- Türkische Interessen Bewegung) olarak soru önergesi verdik, şu an 4 günü geçen tatillerde işlem yapmak için Gelsenkirchen Belediyesi ara nöbet koyuyor. Bu gibi konular diğer şehirlerde de gündeme getirilmeli.Derneklerin bir görevi de gençleri kendi siyasi görüşleri doğrultusunda Alman siyasi partilerine yönlendirmek olmalıdır, çünkü Türk toplumuna etki eden kararlar buralarda veriliyor" dedi. 

TÜRK VE ALMAN SİYASİLER SORUMLU DAVRANMALIDIR 

Konuşmacılar özetle,  başta Almanya ve Hollanda olmak üzere, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye ile yaşanan gerginliğin Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmadığını aksine, bir arada yaşama kültürüne zarar verdiğini, Nazi dönemi gibi ifadelerin ve yaşanan gerginliğin iç politika malzemesi yapılmasının doğru olmadığını belirterek "Biran önce hem Türkiye'deki siyasilerin hem de Almanya'daki siyasilerin sorumlu davranarak normale dönmelerinini istiyoruz" diye konuştular. 

Muhabirce/ ESSEN

Panel katılımcıları, ülkeler arasındaki siyasi gerginliklerin biran önce sona ermesini ve normale dönülmesini istediler

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu