Haberler

Çanakkale Geçilmez 1914- 1916

Çanakkale Geçilmez 1914- 1916 Çanakkale Savaşları'nın denizde yürütülen bölümü 18 Mart 1915 tarihinde, düşman donanmasının ağır kayıplar vererek geri çekilmesiyle sonuçlandığı için her yıl 18 Mart'ta Çanakkale Zaferi anılır. Bu yıl Çanakkale Zaferi'nin 102. yıldönümü.

Çanakkale Savaşı, 1. Dünya Savaşı sırasında, Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında (İngiltere, Fransa, Avustralya, Yeni Zelanda) yapılan bir seri kara ve deniz muharebeleridir. Yaklaşık 16 ay sürmüştür. (3 Kasım 1914-9 Ocak 1916 )

İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın kontrolünü ele geçirmek, müttefikleri Rusya'ya yardım ulaştırmak ve başkent İstanbul'u kuşatmak amacıyla  ilk hedef olarak  Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir.

SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN SEYİT ONBAŞI

Çanakkale Geçilmez - Şehitler anıtı 19 Şubat 1915-18 Mart 1915 tarihleri arasında yapılan deniz savaşlarında binlerce kahramandan biri olan Seyit Onbaşı, mekanizması bozulan bir topun 215 kg'lık mermisini sırtına alarak namluya sürüp ateşlemesiyle İngiliz zırhlısını vurarak savaşın seyrini değiştirmiştir. Müttefik donanması boğazı geçemeyeceklerini anlayarak geri çekilmek zorunda kalmıştır.

Çanakkale geçilmez haberi - Muhabirce baskı sayfa 15 Çanakkale'yi gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşman kuvvetleri bu defa karadan taarruza (saldırıya) geçer. 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında Gelibolu Yarımadası'nda yapılan kara savaşlarında Kurmay Albay Mustafa Kemal, Anafartalar, Arıburnu, Conkbayırı ve Kilitbahir'de düşmanı yenerek önemli başarılar elde etmiştir. Dahi komutan Mustafa Kemal bu savaşla tanınmış, savaşın ne pahasına olursa olsun kaybedilmemesi gerektiğine işaret etmiş ve şu ölümsüz sözü söylemiştir; "Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum."

Çanakkale cephesinde Türk Ordusu olağanüstü bir başarı göstererek 250 binden fazla şehit vermesine rağmen düşmana geçit vermemiştir. Çanakkale, Türkler kadar savaşa gelen diğer devletler için de tarihlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl Anzaklar (Avustralya ve Yeni Zelanda) da Çanakkale'ye gelerek savaş kayıplarını anmaktadır.

ŞEHİTELERİMİZİ SAYGIYLA ANIYORUZ

"Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum." M.K. AtatürkÇanakkale`de şehit olan Anzaklar anısına.... Çanakkale Zaferi, Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran bir zafer destanıdır. Kurtuluş Savaşı'nın kazanılıp Türkiye Cumhuriyeti Devletini'nin kurulmasının öncü adımıdır.

Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanın bağımsızlığı, bölünmez bütünlüğü ve Türk milletinin huzur ve güvenliği için, hayatlarını feda eden Aziz şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Ünsal Gür/ Muhabirce

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu