Haberler

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü- Muhabirce Baskı Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Bu günün anısına muhabirce'nin bu ay ki baskısında Türkiye siyasetine adını yazdıran kadın portrelerine yer verdik. Ayrıca ögrenmenin yaşı yoktur ilkesiyle yaşları 48 ila 70 arasında değişen Almanya'da yaşayan Türk kadınlarının okuma-yazma öğrenme çabalarını belgeleyen bir habere yer verdik… Dileyen basılı gazetede okuyabilir. Gazete Düsseldorf-Duisburg ve çevre illere dağılmaya başladı.

Kadınlar Günü'ne sevgililer günü, mantığıyla bakmamak gerek. Dünya kadınlarının hakları için verdikleri mücadelenin sembolik bir vurgusu olarak bakmak gerek.

Nedir bu dünya kadınlar günü?

Nedir bu dünya kadınlar günü diye bakarsanız vikipedia kaynaklı olarak ve internette bir takım bilgiler bulabilirsiniz. İnternet kaynaklı bilgilerde, böyle bir günün kutlanmasına neden olan olayın aslında 8 Mart 1857'de ABD'nin NewYork kentinde bir dokuma fabrikasında çıkan olayların neden olduğu yazar. Dokuma fabrikasında  çalışan ve daha  iyi çalışma koşulları, iyi bir ücret için mücadele veren kadınlar, polis baskınıyla karşılaşır. Şüpheli bir yangında fabrikaya hapsedilen kadınların, 100'den fazlası hayatını kaybeder.

Mustafa Kemal Atatürk Halide Edip Adıvar 19.yüzyıl tarihte, kadınların hak mücadelesine damga vurduğu bir yüyzyıl olmustur. Alman Sosyalist kadınların öncüsü Clara Zetkin 1907'de Enternasyonal Sosyalist Kadınlar kurulduğunda ilk sekreteri olmus, 1911 yılında da Dünya Kadınlar Gününün kurulması içın girişimi başlatmış ve 19 Mart'ta ilk Dünya Kadınlar Günü kutlanmıştır. Daha sonra bu kutlama 8 Mart'a alınmıştır.

Birleşmiş Milletler 1975 yılında Kadınlar Gününü uluslarararası bir gün olarak ilan etti.

Kadınlar Clara Zetkin ve arkadaşlarının mücadelesiyle Almanya'da ilk kez 1919 yılında seçme ve şeçilme hakkına kavuşurken, İsviçre'de 1971 yılında bu hakkı elde edebildiler. Türkiye'de ise herkesin bildiği gibi kadınlar Atatürk devrimleri sonrasında seçme seçilme hakkı elde etmisler ve ilk olarak 5 Şubat 1935 genel seçimlerinde meclise kadın milletvekilleri girmiştir.

Hülya Sancak/ Muhabirce

 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu