Haberler

Şiddetli yağmur altında Solingen anıldı

29 mayıs Solingen faciasının 23. yıldönümüydü Mevüde Genç: 5 aile ferdini kundaklamada kaybeden Anne Mevlüde Genç, metanetini hiç bozmadı, her zaman sevgi hoşgörü mesajları verdi Almanya'nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 tarihinde ırkçılar tarafından kundaklanan bir evde hayatını kaybeden Genç ailesinin 5 ferdi için, yakılan evin bulunduğu yerdeki anıtta anma töreni düzenlendi.

Anma törenine Solingen ve çevresinde yaşayan duyarlı vatandaşlar, T.C Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, Yurtdışı Türkler Başkanı Kudret Bülbül, Amasya ili Taşova İlçesi Kaymakamı Kudret Kurnaz, Taşova Belediye Başkanı Bayram Öztürk ve beraberindeki heyet katıldı.

A. Laschet (NRW CDU) kısa bir konuşma yaptı Törende Almanya Eyalet Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Rainer Schmeltzer, Solingen Büyükşehir Belediye Başkanı Tim Kurzbach, CDU NRW Başkanı ve Eyalet Milletvekili Armin Laschet, CDU Eyalet Milletvekili Serap Güler ve diğer yetkililer de hazır bulundu.

Untere Werner Caddesi üzerindeki evlerinde 23 yıl önce yaşanan faciada 5 aile ferdini yitiren anne Mevlüde Genç, "İnanç insanı yaşatır, nefret insanı öldürür. Her zaman için birbirimize kardeş sevgisiyle bakalım" dedi.

Bülbül: "2.Dünya Savaşı öncesini çağrıştırıyor"

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül,  Düsseldorf  Başkonsolosu Şule Gürel ile birlikte bir konuşma yaptı Genç ailesinin kundaklanan evinin önünde bulunan anıtta düzenlenen anma törenine katılan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, bu tür acıların bir daha yaşanmamasını dileyerek, hayatını kaybeden aile fertlerini rahmetle andıklarını söyledi:

"Gönül arzu ederdi ki bu tür olaylar tarihte tek başına kalsın, benzer acılar bir daha yaşanmasın." diyen Bülbül, "Ama Avrupa'da maalesef bu tür gelişmeler bir tek olay olarak kalmıyor. Avrupa bu anlamda iyiye gitmiyor. daha negatife giden bir Avrupa var. Gittikçe artan İslamafobi, artan Türk ve İslam karşıtlığı söz konusu. Avrupa'nın bu durumu 2. Dünya Savaşı öncesini çağrıştırıyor." ifadesini kullandı.

Bütün acılardan dersler çıkarılması ve 23 yıl önce yaşanan bu olayın tüm Almanlara mal edilmemesi gerektiğini belirten Kudret Bülbül, "Bu tür ırkçı saldırılar ilk başta toplumları kamplaştırmayı amaçlar. Irklara, dinlere, dillere yönelik kamplaştırıcı çalışmalardır. İlk çıkarmamız gereken ders belki kamplara ayrılmamak, kamplaşmaya karşı hep birlikte durmaktır." diye konuştu.

Bu olaylar tekrarlanmasın

Almanya`da 23 yıl önce kundaklanan evlerinde hayatını kaybeden 5 Türk dualarla anıldı YTB Başkanı Kudret Bülbül Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel ile birlikte Solingen faciasında 5 aile bireyini yitiren Mevlüde Genç (soldan 2.) ile eşi Dursun Genç`i (sag) ziyaret etti. Genç ailesine sabır dileyen T.C. Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel ise "Biz bugün Genç ailesinin acısını paylaşmak için buradayız ama asıl bu tür olayların bir daha tekerrür etmemesi için, bunu unutturmamak için buradayız. Son dönemlerde artan yabancı düşmanlığı ve artan saldırılara karşı hepimizin uyanık olması gerekiyor. Geçmişte yaşanan acı olaylardan ders aldık, sağduyulu Alman dostlarımızla el ele yabancı düşmanlığına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach da yaşanan olaylardan duydukları üzüntüye dile getirerek, tekrar bu tür olayların yaşanmaması için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Aşırı yağmur dolayısıyla konuşmaların çok kısa tutulduğu tören, Ditib Merkez Camisi Din Görevlisi Abdulselam Özdere'nin Kuran tilaveti ve dualarıyla son buldu

Solingen'de ne olmuştu?

Solingen kentinde 23 yıl önce; 29 Mayıs 1993 tarihinde yaşları 16- 23 arasında değişen aşırı sağcı 4 genç tarafından Genç ailesinin evi kundaklanmış, yangında Hatice, Hülya ve Saime Genç, Gürsün İnce, ile Gülistan Öztürk hayatını kaybetmişti. Olaydan sonra 4 genç tutuklanmış, ikisi olayı itiraf etmiş diğerleri kabul etmemişti. 4 genç de belli sürelerde hapiste yattı ve çıktı.

Hülya Sancak/ AA- Solingen

 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu