Haberler

Moers`te Muharrem Orucu

Şair Ali Aydın Moers Alevi Kültür Merkezi Moers` te bulunan Alevi Kültür Merkezi`nde Muharrem orucu açıldı.

Muharrem ayının aşure gününde şehit edilen Hz.Hüseyin matem oruçları başladı.

Muharrem ayının başlangıcıyla 12 gün süren matem orucuna, Alevilikte 12 imam orucu da denmektedir. Kerbela acısını paylaşmak unutturmamak ve anmak için 12 gün boyunca tutulan oruç süresince siyah giyilir, zevk ve sefadan uzak durulur.

Hergün 12 imam için ayrı ayrı tutulan orucun bitiminde Aşure çorbası yapılıp kurban kesilir.

Barışa susamışlardı

Moers Alevi Kültür Merkezi Başkanı Fikret Güneş Alevi Kültür Merkezi Başkanı Fikret Güneş konuklara hoşgeldin dedikten sonra Ankara`daki bombalı saldırıyı kınayan bir konuşma yaptı.

“Tarihin acı bir cilvesidir. Bugün yaşadıklarımız bundan 1335 yıl önce 10 Ekim`de haksızlığa eşitsizliğe ve Şam`da taht kuran Yezid çetesinin zulmüne karşı başkaldıran Şam`daki sarayın başındaki şahsa biat etmeyi red eden Hz.Hüseyin ve 72 kişi Kerbelada hunharca katledildiler. Aleviler, Şiiler Hz.Hüseyini ve yakınlarını Hz.Muhammedin öz evlatları olarak görüp bağrına basan Sunni ve diğer inançlardan insanlar 10 Ekim`i bir yas, bir matem günü olarak anarlar.

Sofraların vazgeçilmezi çay... Arkalarında acılar bıraktılar

Biz bugün bu yasımızı yaşamaya çalışırken 10 Ekim günü ülkemiz gene bir Kerbela vakaasına sahne oldu. Ellerindeki karafiller güller, pankartları olan çocuklar, gençler, kadınlar, gelinler, işçiler, memurlar barış için daha güzel yarınlar için Ankaraya akın ettiler onlar barışa susamışlardı. Barışa susamış bu ülkenin çocukları düşmüştü yollara. Tam 40 yıldır bu ülkenin çocukları düşmüştü yollara. Gidenler Kürt müydü, Türk müydü, Alevi miydi, Sünni miydi, hiç fark etmiyor. Gidenler arkalarında bir acı bıraktı. Gözü yaşlı anne, baba, eş ve çocuk bıraktılar.

Dede Hasan Demir Bu matem günlerinde tuttuğumuz oruçlar dileriz ki bütün insanlığın yaşamı, mutluluğu ve huzuru için olsun. Yaptığınız dualar insanlığın girdiği bu kargaşadan kurtulması için bir vesile olsun. Dualarımız barış ve kardeşlik için, dualarımız kinin, kanın olmadığı insanca bir yaşam için olsun. Yüce yaratan tuttuğunuz oruçları yaptığınız ibadetleri kabul etsin gönlünüzde ne muradınız varsa kabul eylesin.”

Misafirler arasında bulunan “Hakikata Uyanlar” şiir kitabı yazarı Ali Aydın ise Hz.Ali`nin hayatını anlattı. Ardından, Hasan Demir dedenin yaptığı dualarla oruçlar açıldı. 

Medyator Ajans/ Moers

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu