Haberler

Yakılcaktı, son anda…

Stevenka Müslüman mezarlığında Stefenka Dimitrova (Fatma), Almanya`da vefat edince yakılacaktı ama, kendisini tanıyan duyarlı vatandaşlar tarafından yakılmaktan son anda kurtarıldı.

1954-1989 yılları arasında Bulgaristan`daki asimilasyon politikalarıyla  isimleri ve dinleri değiştirilen Türklerden olan Fatma- Stefenka Dimitrova, Müslüman doğdu, dini ve ismi değiştirildi ama sonra tekrar müslümanlıga geçti ve müslüman olarak defnedildi.

Stevenka Dimitrova (Fatma) İki yıl önce Bulgaristan`dan gelmiş

Fatma yaklaşık iki yıl önce Bulgaristan`dan Almanya`ya gelir. Kimsesi olmayan 1976 doğumlu Fatma, burada Diyarbakırlı (H.K.) ile tanışır. Evlenmeye karar verirler. Resmi işlemlerin olabilmesi için Bulgaristan`dan evraklarını isterler. Bu arada imam nikâhı kıyarak beraber yaşamaya başlarlar. Bu beraberlikten yaklaşık üç ay önce de bir de çocukları olur.

Verem teşhisi kondu

Her hangi bir sigortası ve maddi geliri olmayan Fatma´yı Ağustos ayından itibaren, Gençlik Dairesi’ne (Jugendamt) bağlı Lebenshilfe GmbH desteklemeye başlar. Yaklaşık bir ay önce de vücudunda bir iltihaplanma sonucu gittiği hastanede yapılan muayenede  son aşamasında olan Tüberküloz (Verem) teşhisi konur.

Cenaze 2 hafta morg`da bekletilmiş

Duisburg- Hamborn Helios hastanesinde tedavi amaçlı her şey yapıldıktan sonra, Essen-Klinikum`a gönderilen Fatma`nın hiç bir sigortasının ve doğum belgesinin olmaması birçok şeyi daha da zorlaştırır. Fatma kaldığı Essen Kliniğinde vefat eder. Cenaze yaklaşık iki hafta Oberhaussen`da bir morgda kalır.

Para yok, kimsesi yok yakılsın

İmam nikâhlı eşi H.K sosyal yardım aldığından dolayı Sozialamt`a başvurmasına rağmen, defin ücreti karşılanmaz, sebebi ise Fatma`nın herhangi bir gelir kaynağı ve sosyal yardım aldığına dair belgesi yoktur. Bulaşıcı bir hastalık sebebiyle vefat ettiğinden dolayı, Essen Klinikum olayı Ordnungsamt`a bildirir. Bu gibi durumlarda en ucuz defin şekli olan „yakma“ işlemine karar verilir. Müslüman olarak kaydının olmaması da bu kararı almalarında etkili olur.

Hatice Öksüz devreye girer

Lebenshilfe GmbH`da Pedagog olarak çalışan Hatice Öksüz olayı ögrenince devreye girer. Duisburg Uyum Meclisi Üyesi Şenol Birol Yıldırım`ı bilgilendirir. Müslüman usullere göre defnedilmesi için harekete geçerler. İlk olarak Karadeniz Cenaze nakil firması ile irtibata geçerler, firma sahibi Gökhan Aldırak defin işlemini yarı yarıya indirerek üstleneceklerinin sözünü verir. Defin masraflarının diğer bir kısmını ise Şenol Birol Yıldırım ve Duisburg`taki Saraykapı Restoran tarafından karşılanır.

Duisburg Uyum Meclisi`nden Birol Şenol Yıldırım, cenaze defin işlemlerinde yardımcı oldu Cenazesine sadece 8 kişi katıldı

Öksüz, ileride Stefenka`nın çocuğu büyüdüğünde ziyaret edebileceği bir mezarın olması için annenin islami usullere göre defnedilmek istendiğini de belirtti. Hochfeld Hacı Bayram Camisi İmamı Fettah Polat tarafından sadece sekiz kişi ile gerçekleşen defin işlemi ile Fatma son yolculuğuna uğurlanarak Duisburg Neumühl`de Müslüman mezarlığında defnedildi.

Bebek tedavi altında

Daha annesini tanıyamadan hayat mücadelesine başlayan çiftin bebeği M.D ise annesinden bulaşan Tüberküloz hastalığı ile mücadele ediyor. Bebeğin gelişimi hakkında bilgi veren Pedagog Hatice Öksüz, bebeğin hastaneden taburcu olduğunu, sıcak  bir ev ortamında aylarca sürecek tedavi sürecinin başladığını ifade etti. Öksüz, babayı destekleme amaçlı haftada 1-2 kere ebenin,  her sabah da bakım servisinden birilerinin yardımcı olacağını,  aynı zamanda Gençlik dairesi Lebenshilfe GmbH`nın da yardıma devam edeceğinin de ifade etti.

Murat Pehlivan/Duisburg

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu