Haberler

Merkel Marxloh`dan geçti (mi?)

Fed.Almanya Başbakanı Angela MerkelFederal Almanya Şansölyesi, Angela Merkel dün Duisburg`a geldi. Marxloh semtinde vatandaşlarla vatandaş diyaloğu” nu gerçekleştirdi.  

Bürgerdialog- Vatandaşla diyalog?

Kısa bir süre önce Vatandaşla Diyalog adıyla hükümet tarafından başlatılan girişimin amacı bir şekilde vatandaşı da aktif bir şekilde yönetime dahil etmek, “siyaset vatandaşı dikkate almıyor/ dinlemiyor” serzenişini ortadan kaldırmak, vatandaşla siyaset arasında doğrudan köprü kurmak.

Hotel Montan- DuisburgVatandaşla diyalog hem açılan internet sayfasında, hem de birebir görüşmelerle gerçekleştiriliyor. Sizin için hayatınızda önemli olan şeyler, Almanya için önemli olanlar, Almanya`da yaşam kalitesini yükseltmek için neler yapılabilirden, çevre kirliliğine, kreş yardımlarına kadar her konu gündeme geliyor.

Bu çerçevede Almanya`da çeşitli kentleri ziyaret eden Başbakan Merkel, dün 3.vatandaşla buluşma toplantısı için Duisburg`un Marxloh semtine geldi.

Merkel ile buluşacak olan daha önceden belirlenmiş, aralarında STK temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 60 kişi, sabah Medienbunker`da bir araya geldi, başbakanla görüşmede neler konuşacaklarını tartıştı. Workshop basına kapalı yapıldı.

No go area: Marxloh?

Merkel davetlılerle Phoenix çekimlerinde Devlet televizyonu Phoenix`ten canlı yayınlanan Merkel- Vatandaş buluşması son derece mütevazı bir Marxloh otelinde gerçekleşti; Hotel Montan.

Marxloh, Duisburg`un en önemli semtlerinden biri. Yaklaşık 10 yıl kadar önce Türk girişimcilerin çabalarıyla semt alışverişin can damarı olmuş. Ancak son yıllarda Marxloh artık, kirlilik, yabancı çokluğu, işsizlik ve kriminal olaylarla anılıyor. Bir katılımcı semtimizi basın no go area ilan etti, diye başbakana şikayette bulunuyordu. Başbakan da ben sizin iyi olmanız için geldim, daha kötü bir duruma düşmeniz için gelmedim, dedi.

Aslında Marxloh`nun Türk kökenli sakinlerinin görüşleri de farklı.  Ama hepsi tek bir konuda anlaşıyor: Son yıllarda özellike Güneydoğu Avrupa`dan gelen maddi durumu kötü göçmenlerle semtin çehresi bozulmuş, cevre kirliliği/hırsızlık artmış. Bunun yanısıra, herşey devletten değil , suç bizde biz de üzerimize düşeni yapmıyorz diyenler de var.

Sadece Romanya`dan 1000 göçmen

19 bin nüfuslu semtin yüzde 64`ü yabancı kökenli. İşsizlik yüzde 16. Suç oranı oldukça yüksek. Yabacıların oluşturduğu mafyavari çetelerle poli başa çıkmakta zorlanıyor. 2 ay önce rutin uyuşturucu yoklamasında zanlılar polise karşı gelmiş,  zor anlar yaşatmış çevreden ek ekipler Marxloh`a gönderilmişti. Marxloh`da özellikle doğu ve güneydoğu Avrupa`dan gelen çok fazla göçmen var.

Vatandaşlar Merkel`e eğitimden işsizlik, çevre kirliliği, gettolaşma, şiddet, mülteci akınına kadar pek çok konuyla ilgili arz ve talepte bulundu.

Üzerinde en çok durulan ise, zaten yabancı kökenlilerin yoğun olduğu semte gönderilen/gelen mültecilerdi. Mültecilerin barınma eğitim cevre kirliliği sorunları gündeme gelirken semtin artık bunları hazmetmekte zorlandığı vurgulandı.

 Mültecilerin mal gibi kullanıldığını ifade eden Merkel, mültecilerin gerek aracılar gerek mülk sahipleri tarafından  sömürülmesinin önlenmesi gerektiğini belirtti.

Tolerans kuralsızlık olarak algılanmamalı

Vatandaşların ilgisi Merkel`i memnun etti  Vatandaş buluşmasına katılan herkese söz verildi, kendilerini ifade etmeleri sağlandı. Merkel gelen sorular üzerine, mülteci sorunun çok büyük bir sorun olduğunu Ancak yükün ağır olduğunu, herkese gel mesajı veremeyiz, herkesi burada daha iy bir yaşam var diye sigortalayamayız, bir Avrupa sigortasi ya da iş ajansı yok diyen Merkel durumun vahametine dikkat çekti. Şiddet ve toplumal huzurun bozulması ile ilgili konularda gelen şikayetlere de Merkel toplumun kuralları var. Herkesin uyması gerekiyor. Tolerans kuralsızlık olarak algılanmamalı şeklinde karşılık verdi.

Toplantıya katılanlar Merkel ile birlikte olmaktan memnundu, Marxloh`nun medyada bozulan imajının düzelmesini bekliyorlar. Toplantı bitiminde toplu resim alınırken, katılımcılar Merkel ile selfie de çektirdi. Çıkışta ise hem sevgi gösterileri hem de kısa protestolarla karşılaşan Merkel, şehir turu yapmadan hiçbir yere uğramadan geçti gitti…

Hülya Sancak/ Duisburg-Marxloh

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu