Haberler

Vitamin deposu lezzet meyvesi

Sağlık deposu çilekÇilek zamanı. Yazın en sevilen en çok tüketilen meyvelerinden biri diyebiliriz.

Çilek oldukça faydalı bir meyve, yüzde 90`ı su. mineraller ve vitaminler açısından oldukça zengin. Tatlı bir meyve olan çileğın 100 gramında yaklaşık 30 kilokalori var.

Meyve mi sebze mi kuruyemiş mi

ÇilekÇileğin meyve olmadığı sebze olduğu hatta kuruyemişgillerden olduğu söylenir. Sebze olması yanlış bilgidir. Gül familyasından olan çilek, yüzeyindeki kücük sarı tohumlar yüzünden fındık fıstık gibi kuruyemiş sınıfına dahil edilir botanik biliminde. Asıl meyve olan bu tohumlar çileğin kendisi değildir denir.

Ancak bu bilgi botanik bilimleri için ilginçtir ve bizim algımızdaki tatlı sulu ferahlatıcı meyve algısını etkilemez, çilek bir yaz meyvesidir 😉

Diyetler için tavsiye edilir

Çilek su ağırlıklı ve az kalorili bir meyve olduğu için, diyetlerde de en çok tüketilen meyve. Elbette şekere ve tatli soslara bulamadan yerseniz.

Çileği sade yiyebileceğiniz gibi yoğurt ve balla karıştırarak hafif ama lezzetli bir tatlı olarak da yiyebilirsiniz.

Vitamin deposu

Çilek bedenin savunma ve bağışıklık mekanizması için gerekli olan C vitamini deposudur. Portakaldan daha fazla C vitamini içerir. Kansızlığa karşı Folikasit ve Demir içerir.

Kemikler için gerekli olan Kalsiyum deposudur da. Özellikle kadınların bol bol çilek yemesinde fayda var. Ayrıca kaslar ve kalp için gerekli olan Kalium ve Magnezyum yönünden de zengindir.

Çilek başka meyvelerde rastlanmayan Salisilik asit içerir. Asprinin etken maddesi olan bu asit kireçlenme ve damar sertliğini önleyici özelliğe sahiptir. Ayrıca Potasyum Fosfor da içeren çilek yüksek tansiyon kas güçsüzlüğü gibi hastalıkların da önleyicisidir.

Kısaca çilek sağlık bombası diyebileceğimiz bir meyvedir, alerjik durumlar söz konusu değilse, hazım sorunu yoksa  bol su ile yıkanmış çileğin bol bol tüketilmesi tavsiye edilir.

250 gram çilek değerleri

250 gram çilek yaklaşık olarak 80 kilokalori  1 gr yağ içerir. Bunun dışında 40 mikrogram Folikasit, 162 miligram Vitamin C, 62 miligram Kalsiyum, 362,5 miligram Kalyum, 37,6 miligram Magnezyum içerir.

Çilek yumuşak bir meyve olduğu için çabuk bozulur. Buzdolabında 1-2 gün dayanabilir. Taze tüketilmesi en sağlıklısıdır ve uzun yoldan transportla gelmiş meyveler yerine yerli malı çilek tercih edilmesi faydalıdır.

Derleme: Muhabirce/ Almanya

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu