HaberlerKültür&Sanat

Köln Çerkes Derneği 50. yılını kutladı

KÖLN – Almanya’nın Köln kentinde faaliyet gösteren Köln Çerkes Kültür Derneği, 50. yıl dönümünü Leverkusen Forum Konser Salonu’nda düzenlenen görkemli bir geceyle kutladı.

Etkinliğe Leverkusen Belediye Başkanı Bernhard Marewski, Belediye Başkan Yardımcısı Zöhre Demirci, ABD’deki Çerkes Yardımlaşma Derneği (CBA) Başkanı Hakan Çınaz, diaspora faaliyetleriyle tanınan Dr. Staş Ehsan Saleh, Avrupa Çerkes Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Ersan Göztaş ve Avrupa genelindeki pek çok Çerkes derneğinin yöneticileri katıldı.

Köln Çerkes Derneği 50. yılını kutladı
Köln Çerkes Derneği 50. yılını kutladı

Türkiye başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen Çerkesler bu etkinlikte bir araya gelerek hem hasret giderdi hem de doyasıya eğlendi. Kaberdey Balkar Cumhuriyeti’nden gelen ünlü sanatçı Berbetsh Asker, Çerkes müziğinin seçkin eserlerini seslendirirken, Amerika’dan gelen Nart Halk Dansları Grubu ve Köln Çerkes Derneği Çocuk Dans Grubu Ensemble Gufe, etkileyici dans gösterileri sundu. Ünlü dansçı Shaguj Baturay’ın sergilediği kamalı dans izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Müzisyen Timur Kodzoko ve Blan Jalouqa’nın performansları ise büyük alkış aldı.

Geceye müzikal anlamda damga vuran bir diğer isim de Djançate Aykut Şahin oldu. Ensemble Gughe grubu ile sahne alan Şahin, Çerkes müziğinin en güzel örneklerini sergilerken, ünlü garmonistler Psıblen Murat Kanşat, Jalouko Blan ve Ha’etsuk Mert Aksoylu’nun performansları geceye renk kattı. Solist Djançate Janet Şahin’in seslendirdiği “Adığe Nıse” (Çerkes Gelini) izleyicileri büyüledi. Ayrıca Köln Çerkes Kültür Derneği Korosu da performanslarıyla büyük beğeni topladı.

Kısa süre önce hayatını kaybeden Köln Çerkes Derneği eski başkanı ve ünlü “Ağlayan/Ağlatan Kaafe” eseriyle tanınan Psıblen Faruk Kanşat’ın anısına çalınan bu eser, katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Dernek Başkanı İrfan Genel, yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Değerli konuklar, sevgili dostlar, 50. yılımızı kutlamak üzere sizleri burada ağırlamaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. Bu yıl dönümü, sadece elli yıllık bir bağlılığı ve topluluğu kutlamak değil, aynı zamanda zengin kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmaya olan kararlılığımızı vurgulayan bir an. Kurucularımız, Çerkes kültürünü, dilini ve geleneklerini korumak için bu derneği kurdular. Bugün, hem onlara hem de bu başarıyı devam ettiren tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Gelecekte de kültürümüzü aynı kararlılıkla yaşatmaya devam edeceğiz.”

İrfan Genel, organizasyonun başarısındaki katkıları nedeniyle ekip üyelerine teşekkür ederek, Avrupa’daki diğer Çerkes ve Kuzey Kafkasya kültür dernekleriyle uzun süreli işbirliklerinin altını çizdi. 

Leverkusen Belediye Başkanı Marewski; 1864 Çerkes Sürgünü’nü “soykırım ve acımasız sürgünlerle doruğa ulaşmış bir trajedir!

Köln Çerkes Derneği 50. yılını kutladı
Köln Çerkes Derneği 50. yılını kutladı

Leverkusen Belediye Başkanı Bernhard Marewski, etkinlikte yaptığı konuşmada, Çerkes halkının tarihine ve kültürüne dikkat çekti. Marewski, Çerkes kültürünün Avrupa’nın en eski halklarından biri olarak kıtanın kültürel çeşitliliğinin bir parçası olduğunu ve korunması gereken bir değer olduğunu vurguladı. Ayrıca, 1864 Çerkes Sürgünü’nü “soykırım ve acımasız sürgünlerle doruğa ulaşmış bir trajedi” olarak nitelendiren Marewski, Çerkeslerin diasporadaki dayanıklılığını ve kültürlerini koruma çabalarını övdü.

Marewski, 1960’lı yıllarda Türkiye’den Almanya’ya göç eden Çerkeslerin Köln ve çevresinde yeni bir yaşam kurduklarını, kültürlerini koruma amacına sadık kaldıklarını ve 50 yıl önce Köln’de kurulan derneğin bu mirası bugün de devam ettirdiğini belirtti. Ayrıca, Çerkes halkının cesaret ve kahramanlık dolu tarihinden ilham alarak kültürlerini yaşattığını söyledi.
Gece, Şamil Yıldız tarafından hazırlanan ve derneğin tarihine ışık tutan bir kısa film gösterimiyle sona erdi. Muhabirce/İsa Aksoylu- KÖLN

Grafikartplus Ajans
Başa dön tuşu